TÉMA Alergie

Potravinová alergie

Se změnou našich stravovacích zvyklostí se setkáváme s exotičtějšími potravinami a následným nárůstem výskytu a rozšiřování spektra potravinových alergií. V posledních letech narůstá počet lidí postižených potravinovou alergií a navíc se objevují i nové alergeny.

Mnoho reakcí na potraviny není vyvoláno pravou alergickou reakcí. V těchto případech jde o pseudoalergii (reakce pouze jako alergie vypadá – vyrážky, otoky, zvracení, nevolnost, průjmy). Pravá potravinová alergie může přijít krátce po požití určitého jídla nebo i s časovým odstupem několika hodin. Příznaky jsou velice pestré.

Častější než reakce zažívacího traktu:

  • bolesti břicha
  • průjem
  • zvracení

jsou kožní reakce:

  • otoky
  • ekzémy
  • svědění
  • kopřivka

Mohou reagovat i dýchací cesty:

  • rýma
  • astma

Nejdramatičtější průběh má celková šoková anafylaktická reakce, která může ohrozit život. Pokud se objeví potíže ihned po pozření potraviny, pak je diagnóza poměrně snadná. Objeví-li se potíže až za několik hodin, je poměrně obtížné prokázat spojení s konkrétní potravinou.

Příčina alergie

Alergie je vlastně porucha imunity, kdy normálně neškodné látky fungují negativně a to jako alergeny a jsou napadány imunologickou obranou organismu. Vlastní alergická reakce spočívá v tom, že imunitní systém reaguje tvorbou protilátek.

Začínající reakce může vypadat tak, že se začnete dusit, otečete a slzí vám oči. Kritický stav je, pokud se uzavře dýchací trubice. Pak může dojít snadno i k udušení. Proto nepodceňujte rady lékaře a nové potraviny do jídelníčku přidávejte postupně tak, abyste případně věděli, na kterou z nich právě proděláváte bouřlivou reakci.

Úplná a podrobná anamnéza je důležitá při pátrání po potravinách, které vyžadují specifické testování. Ze strany pacienta je důležité zaznamenávání souvislostí mezi konzumací potravin a vznikem příznaků.

Vyšetření na přítomnost potravinové alergie se provádí pomocí potravinově specifických protilátek. Pokud máte jakýkoli pocit nejistoty nebo alergika v rodině, objednejte se na alergologii. Alergie jsou bohužel dědičné.

Největší potravinové alergeny

  • celer
  • rajčata
  • mušle
  • ořechy (arašídy, vlašské ořechy)
  • mléko
  • lupina
  • vejce
  • sója
  • sezamové semínko
  • ryby
  • obiloviny obsahující gluten
  • měkkýši
  • angrešt
  • jahody
  • jablka
  • mák
  • mouka
  • sýry
  • citrusové plody
@@@zakomentovano!=zakomentovano???
Potravinová alergie patří do témat
  • potravinová alergie Hynek 18.07.2012 01:49:18

    Dělí se to ještě jinak:
    http://www.jen-jedno-zdravi.cz/potravinova-alergie

Přidat příspěvek
* Povinné pole

Adresář

Diskuze na téma Alergie

  • Karolína 25.05.2016 12:05 Alergie

    na stránkách mají všechny informace, které jsme potřebovala, myslím, že toho pudu. díky

  • Petr 24.05.2016 22:05 Alergie

    Jistě, tady jsou jejich webové stránky www.interdesign.cz

  • Karolína 17.05.2016 19:05 Alergie

    Můžu vás poprosit o kontakt na firmu?

  • Petr 16.05.2016 15:05 Alergie

    S manželkou jsme teď na jaře nechali všechny korce vyčistit ve firmě Interdesign. Koberce nám…

  • Karolína 13.05.2016 12:05 Alergie

    Můj dotaz bude trochu z jiného soudku. Mám slabší alergii a doma mám pár kusů koberců z ovčí vlny.…

Píšeme jinde


Zdravě.cz na Facebooku