TÉMA Alergie

Alergeny a jejich označení na jídelním lístku

V prosinci roku 2014 vstoupilo v platnost nové nařízení Evropské unie o poskytování informací o potravinách spotřebitelům. Nová vyhláška nařizuje všem restauracím, školním jídelnám a prodejnám s rychlým občerstvením, uvádět seznam alergenů obsažený v jimi poskytovaných produktech.

Od vstupu České republiky do Evropské unie jde o největší nařízenou změnu v našem pohostinství. Mají podobná nařízení smysl, nebo jde o zbytečnou byrokracii a práci navíc?

Seznam potravinových alergenů

  • 1. Obiloviny obsahující lepek (pšenice, žito, oves, ječmen, špalda)
  • 2. Korýši a výrobky z nich
  • 3. Vejce a výrobky z nich
  • 4. Ryby a výrobky z nich
  • 5. Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich
  • 6. Sojové boby a výrobky z nich
  • 7. Mléko a mléčné výrobky
  • 8. Všechny druhy ořechů a výrobky z nich
  • 9. Celer a výrobky z něj
  • 10. Hořčice a výrobky z ní
  • 11. Sezamová semena a výrobky z nich
  • 12. Oxid siřičitý a siřičitany (např. sušené meruňky)
  • 13. Vlčí bob a výrobky z něj
  • 14. Měkkýši a výrobky z nich

Značení potravinových alergenů jako informační požadavek

Povinnost označování potravinových alergenů platí pro všechny výrobce potravin a ve všech provozovnách veřejného stravování, např. ve školních a v závodních jídelnách, v restauracích, v nemocnicích, v sociálních ústavech apod.

Zákon tak nařizuje jasně, zřetelně a srozumitelně označit příslušné alergeny v daných potravinách obsažené. Alergen je na jídelním lístku vyznačen slovně nebo číslem, v případě číselného označení musí být v blízkosti jídelního lístku k dispozici seznam legislativně stanovených alergenů s číselným označením.

Obsah alergenů a vlastní možnou přecitlivělost na tyto alergeny v daném pokrmu si pak každý strávník kontroluje a hlídá sám. V jídelnách a dalších stravovacích zařízeních není povinností vedoucích a není to ani prakticky možné upravovat a měnit výrobu, použití ingrediencí či receptury podle alergenní přecitlivělosti jednotlivých strávníků.

Zdroj: zsbrok.cz, www.denik.cz

Foto: Pixabay.com

Alergeny a jejich označení na jídelním lístku patří do témat
  • Petr 16.02.2015 10:11:50

    Obchodníci a restauratéři už našli kličku, jak celou tuto informaci "zahrát do autu": místo uváděni alergenů, které v potravinách jsou, uvádějí rozsáhlý seznam všech s poznámkou: " může obsahovat". Vlk sytý a koza celá - třeba tam nic není, ale ať si to zákazník zjišťuje sám!

Přidat příspěvek k tématu ???

* Povinné pole

Adresář

Diskuze na téma Alergie

  • Helenka 01.10.2017 21:10 Alergie

    Zkoušeli jste si kosmetiku a čistící prostředky namíchat sami doma?

  • Meganie45 01.10.2017 20:10 Alergie

    Dotaz na ženy alergické na různé složky v kosmetice, používáte herbalon.cz? Navrhla mi ho slečna v…

  • Carroti 30.09.2017 22:09 Alergie

    obvykle temi prirodnimi, co je pouzivam nemá s laergii problem, ted se snazim zamerit na prirodni…

  • Pavla 19.09.2017 19:09 Alergie

    Allergodil taky používám a mě ho teda doporučila doktorka. Jinak bych o něm ani nevěděla...

  • EddieE 14.09.2017 19:09 Alergie

    čím nahrazujete hygienické přípravky, když vám vyvolávají alergickou reakci? nebo je možné, že si…

Píšeme jinde


Zdravě.cz na Facebooku