TÉMA Alergie

Alergeny a jejich označení na jídelním lístku

V prosinci roku 2014 vstoupilo v platnost nové nařízení Evropské unie o poskytování informací o potravinách spotřebitelům. Nová vyhláška nařizuje všem restauracím, školním jídelnám a prodejnám s rychlým občerstvením, uvádět seznam alergenů obsažený v jimi poskytovaných produktech.

Od vstupu České republiky do Evropské unie jde o největší nařízenou změnu v našem pohostinství. Mají podobná nařízení smysl, nebo jde o zbytečnou byrokracii a práci navíc?

Seznam potravinových alergenů

  • 1. Obiloviny obsahující lepek (pšenice, žito, oves, ječmen, špalda)
  • 2. Korýši a výrobky z nich
  • 3. Vejce a výrobky z nich
  • 4. Ryby a výrobky z nich
  • 5. Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich
  • 6. Sojové boby a výrobky z nich
  • 7. Mléko a mléčné výrobky
  • 8. Všechny druhy ořechů a výrobky z nich
  • 9. Celer a výrobky z něj
  • 10. Hořčice a výrobky z ní
  • 11. Sezamová semena a výrobky z nich
  • 12. Oxid siřičitý a siřičitany (např. sušené meruňky)
  • 13. Vlčí bob a výrobky z něj
  • 14. Měkkýši a výrobky z nich

Značení potravinových alergenů jako informační požadavek

Povinnost označování potravinových alergenů platí pro všechny výrobce potravin a ve všech provozovnách veřejného stravování, např. ve školních a v závodních jídelnách, v restauracích, v nemocnicích, v sociálních ústavech apod.

Zákon tak nařizuje jasně, zřetelně a srozumitelně označit příslušné alergeny v daných potravinách obsažené. Alergen je na jídelním lístku vyznačen slovně nebo číslem, v případě číselného označení musí být v blízkosti jídelního lístku k dispozici seznam legislativně stanovených alergenů s číselným označením.

Obsah alergenů a vlastní možnou přecitlivělost na tyto alergeny v daném pokrmu si pak každý strávník kontroluje a hlídá sám. V jídelnách a dalších stravovacích zařízeních není povinností vedoucích a není to ani prakticky možné upravovat a měnit výrobu, použití ingrediencí či receptury podle alergenní přecitlivělosti jednotlivých strávníků.

Zdroj: zsbrok.cz, www.denik.cz

Foto: Pixabay.com

Alergeny a jejich označení na jídelním lístku patří do témat
  • Petr 16.02.2015 10:11:50

    Obchodníci a restauratéři už našli kličku, jak celou tuto informaci "zahrát do autu": místo uváděni alergenů, které v potravinách jsou, uvádějí rozsáhlý seznam všech s poznámkou: " může obsahovat". Vlk sytý a koza celá - třeba tam nic není, ale ať si to zákazník zjišťuje sám!


Adresář

Diskuze na téma Alergie

  • Helenka 01.10.2017 21:10 Alergie

    Zkoušeli jste si kosmetiku a čistící prostředky namíchat sami doma?

  • Meganie45 01.10.2017 20:10 Alergie

    Dotaz na ženy alergické na různé složky v kosmetice, používáte herbalon.cz? Navrhla mi ho slečna v…

  • Carroti 30.09.2017 22:09 Alergie

    obvykle temi prirodnimi, co je pouzivam nemá s laergii problem, ted se snazim zamerit na prirodni…

  • Pavla 19.09.2017 19:09 Alergie

    Allergodil taky používám a mě ho teda doporučila doktorka. Jinak bych o něm ani nevěděla...

  • EddieE 14.09.2017 19:09 Alergie

    čím nahrazujete hygienické přípravky, když vám vyvolávají alergickou reakci? nebo je možné, že si…

Píšeme jinde
  • Vegetariánský tatarák krok za krokem

    Vegetariánský tatarák krok za krokem

    Tatarák na křupavé topince nebo čerstvé bagetce, kdo by odolal? Pokud hledáte variantu, která se chuťově podobá té masové, zkuste tento recept. Tatarák z avokáda je pikantní, chuťově výrazný a zachutná i těm, kteří nad vegetariánskými pokrmy ohrnují nos.

  • Recept na švestkové čatní krok za krokem

    Recept na švestkové čatní krok za krokem

    Čatní (chutney) je chuťově velmi výrazná omáčka pocházející z indické kuchyně, podává se k masu i zelenině. Základem je vždy ovoce a spousta koření. Tentokrát si ji připravíme ze švestek, jablek, pomerančové šťávy, skořice, chilli a zázvoru.



Zdravě.cz na Facebooku