zdroj: pixabay.com
Alergie

Alergeny a jejich označení na jídelním lístku

Veronika Tůmová
08.02.2015

V prosinci roku 2014 vstoupilo v platnost nové nařízení Evropské unie o poskytování informací o potravinách spotřebitelům. Nová vyhláška nařizuje všem restauracím, školním jídelnám a prodejnám s rychlým občerstvením, uvádět seznam alergenů obsažený v jimi poskytovaných produktech.

Od vstupu České republiky do Evropské unie jde o největší nařízenou změnu v našem pohostinství. Mají podobná nařízení smysl, nebo jde o zbytečnou byrokracii a práci navíc?

Seznam potravinových alergenů

  • 1. Obiloviny obsahující lepek (pšenice, žito, oves, ječmen, špalda)
  • 2. Korýši a výrobky z nich
  • 3. Vejce a výrobky z nich
  • 4. Ryby a výrobky z nich
  • 5. Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich
  • 6. Sojové boby a výrobky z nich
  • 7. Mléko a mléčné výrobky
  • 8. Všechny druhy ořechů a výrobky z nich
  • 9. Celer a výrobky z něj
  • 10. Hořčice a výrobky z ní
  • 11. Sezamová semena a výrobky z nich
  • 12. Oxid siřičitý a siřičitany (např. sušené meruňky)
  • 13. Vlčí bob a výrobky z něj
  • 14. Měkkýši a výrobky z nich

Značení potravinových alergenů jako informační požadavek

Povinnost označování potravinových alergenů platí pro všechny výrobce potravin a ve všech provozovnách veřejného stravování, např. ve školních a v závodních jídelnách, v restauracích, v nemocnicích, v sociálních ústavech apod.

Zákon tak nařizuje jasně, zřetelně a srozumitelně označit příslušné alergeny v daných potravinách obsažené. Alergen je na jídelním lístku vyznačen slovně nebo číslem, v případě číselného označení musí být v blízkosti jídelního lístku k dispozici seznam legislativně stanovených alergenů s číselným označením.

Obsah alergenů a vlastní možnou přecitlivělost na tyto alergeny v daném pokrmu si pak každý strávník kontroluje a hlídá sám. V jídelnách a dalších stravovacích zařízeních není povinností vedoucích a není to ani prakticky možné upravovat a měnit výrobu, použití ingrediencí či receptury podle alergenní přecitlivělosti jednotlivých strávníků.

Zdroj: zsbrok.cz, www.denik.cz

Foto: Pixabay.com

Autor: Veronika Tůmová

Označování a původ potravin v našich obchodech
Rakovina varlat a prostaty - existuje prevence?

Další články

Výživa a péče o pleť po třicítce
Péče o tělo

Výživa a péče o pleť po třicítce

15.01.2015

Právě v tomto věku jsou ženy současné společnosti vystaveny největším tlakům a stresu. Často prožívají svá první těhotenství a rodí své první děti, pečují o rodinu, ale zároveň bud ...