Zdravá výživa

Co takhle dát si rybu ?

Jana Kožená
18.02.2009

Jedna lžička rybího tuku prý umí zázraky. Ryby, ať už sladkovodní nebo mořské, by měly být součástí našeho jídelníčku minimálně třikrát týdně. A kolikrát jste za poslední týden měli rybu na talíři vy ?

Lidský organismus potřebuje denně 150 až 200 μg jódu, důležitého stopového prvku, který ovlivňuje správnou funkci metabolismu a je nezbytnou součástí hormonů štítné žlázy trijodtyroninu a tyroxinu.

Kromě jódu je rybí maso cenným zdrojem omega-3 kyselin, které snižují hladinu škodlivých tuků v krvi, současně omezují usazování těchto tuků v cévách a blahodárně tak působí na celý kardiovaskulární systém.

Rybí maso obsahuje méně tuku

Rybí maso je také vhodné při nejrůznějších dietách, obsahuje totiž jen 5 až 9 % tuku. Rybí tuk, zejména ten z rybích jater, je bohatým zdrojem vitamínů A a D. Vitamín A působí blahodárně na oči, vitamín D je zase důležitý pro zdravý vývoj kostí.

Pokrm z ryb nemusí být však vždy zdravý! Rozhodující je jeho příprava. Pokud si k večeři naservírujete v trojobalu obaleného kapra, rozhodně se nejedná o zdravé a lehce stravitelné jídlo. Pamatujte, že nejlepší rybí pochoutku připravíte pouze z čerstvého masa. Mražené ryby kupujte jen výjimečně. Chcete-li při přípravě ryby použít nějaký tuk, sáhněte raději po olivovém než po nějakém podezřele levném rostlinném oleji. Na sádlo raději hned zapomeňte. Jako ideální příloha k rybě poslouží čerstvá nebo dušená zelenina.

Není ryba jako ryba

Každá ryba obsahuje jiné množství jódu a jiné množství tuku. Odlišné nutriční hodnoty má maso ryb sladkovodních, jiné zase těch mořských. V zemích západní Evropy jsou ryby tradiční součástí jídelníčku. Zatímco ve Skandinávii sní jeden člověk v průměru až 20 kg ryb ročně, v České republice během dvanácti měsíců sní každý z nás sotva 5 kg. I při nižší konzumaci ryb však můžeme do těla dostat nezbytné látky. V takovém případě však musíme pečlivě zvážit, jakou rybu a v jakém množství svému organizmu dopřejeme.

Kapr: Nejznámější česká sladkovodní ryba, která ve 100 g obsahuje pouze 4,8 g tuku. Kromě toho je kapr také zdrojem dalších významných stopových prvků, jako jsou selen a zinek. Tyto dva minerály jsou velmi důležité pro posilování obranyschopnosti organizmu.

Losos: Při koupi lososa buďte velmi opatrní. Vždy řádně pročítejte etiketu, abyste nebyli doma nepříjemné překvapeni, že jste si domů místo lososí pochoutky přinesli tresku á la losos. Losos oproti jiným rybám obsahuje nejen více tuku, ale je bohatý zejména na omega-3 mastné kyseliny, jež zlepšují cévní systém.

Makrela: S touto rybou se v českých obchodech setkáváme již dlouho. Makrela je výjimečná hlavně vysokým obsahem vitamínu B 12, který pozitivně působí na obnovu krvinek. Makrela se nejčastěji podává uzená. Před konzumací ji však nezapomeňte stáhnout kůži, zbavíte se tak přebytečného tuku.

Jaké ryby máte rádi vy?

Autor: Jana Kožená

Léčivá síla mentolu
Tea tree olej - alternativní léčba z přírody

Další články

Boj proti oparům
Opar

Boj proti oparům

19.04.2012

Trpíte na opary? Pak jistě víte, jak takový malý flíček dokáže potrápit. Někteří mají opar každou chvíli, jiní téměř nevědí, co to opar je.

Artritida
Artritida

Artritida

20.05.2009

Artritida je zánět kloubů. Způsobuje nepříjemnou bolest a omezení pohybu v kloubech, jež jsou zasaženy. Příčiny vzniku a způsoby léčby se liší v závislosti na některém z mnoha její ...

 Intimní hygiena žen
Hygiena

Intimní hygiena žen

22.04.2009

Intimní hygiena je samozřejmě důležitá i pro muže, ale především v životě ženy je třeba ji nepodceňovat, zvláště pokud má žena problémy s mykózou či jinými gynekologickými potížemi ...

K čemu je dobrá syrovátka?
Zdravá výživa

K čemu je dobrá syrovátka?

17.04.2009

Syrovátka se v poslední době stává velmi oblíbenou, a to v různých oblastech. Kdy po ní sáhnout a k čemu je dobrá?

Diabetická dieta
Cukrovka

Diabetická dieta

02.04.2009

Strava diabetika je základem léčby každého typu cukrovky. Léčebně ovlivňuje onemocnění diabetem, pacienta neomezuje, ani potraviny nezakazuje. Jde o stravu racionální, výživová dop ...

Umělá sladidla
Zdravá výživa

Umělá sladidla

27.03.2009

V poslední době se mluví snad všude o zdravé výživě – v televizi, rádiích, na ulici či v tramvaji a internetové diskuze jsou plné všemožných rad a tipů. Roztrhl se také pytel s rek ...