TÉMA Alergie

Potravinová alergie

Se změnou našich stravovacích zvyklostí se setkáváme s exotičtějšími potravinami a následným nárůstem výskytu a rozšiřování spektra potravinových alergií. V posledních letech narůstá počet lidí postižených potravinovou alergií a navíc se objevují i nové alergeny.

Mnoho reakcí na potraviny není vyvoláno pravou alergickou reakcí. V těchto případech jde o pseudoalergii (reakce pouze jako alergie vypadá – vyrážky, otoky, zvracení, nevolnost, průjmy). Pravá potravinová alergie může přijít krátce po požití určitého jídla nebo i s časovým odstupem několika hodin. Příznaky jsou velice pestré.

Častější než reakce zažívacího traktu:

  • bolesti břicha
  • průjem
  • zvracení

jsou kožní reakce:

  • otoky
  • ekzémy
  • svědění
  • kopřivka

Mohou reagovat i dýchací cesty:

  • rýma
  • astma

Nejdramatičtější průběh má celková šoková anafylaktická reakce, která může ohrozit život. Pokud se objeví potíže ihned po pozření potraviny, pak je diagnóza poměrně snadná. Objeví-li se potíže až za několik hodin, je poměrně obtížné prokázat spojení s konkrétní potravinou.

Příčina alergie

Alergie je vlastně porucha imunity, kdy normálně neškodné látky fungují negativně a to jako alergeny a jsou napadány imunologickou obranou organismu. Vlastní alergická reakce spočívá v tom, že imunitní systém reaguje tvorbou protilátek.

Začínající reakce může vypadat tak, že se začnete dusit, otečete a slzí vám oči. Kritický stav je, pokud se uzavře dýchací trubice. Pak může dojít snadno i k udušení. Proto nepodceňujte rady lékaře a nové potraviny do jídelníčku přidávejte postupně tak, abyste případně věděli, na kterou z nich právě proděláváte bouřlivou reakci.

Úplná a podrobná anamnéza je důležitá při pátrání po potravinách, které vyžadují specifické testování. Ze strany pacienta je důležité zaznamenávání souvislostí mezi konzumací potravin a vznikem příznaků.

Vyšetření na přítomnost potravinové alergie se provádí pomocí potravinově specifických protilátek. Pokud máte jakýkoli pocit nejistoty nebo alergika v rodině, objednejte se na alergologii. Alergie jsou bohužel dědičné.

Největší potravinové alergeny

  • celer
  • rajčata
  • mušle
  • ořechy (arašídy, vlašské ořechy)
  • mléko
  • lupina
  • vejce
  • sója
  • sezamové semínko
  • ryby
  • obiloviny obsahující gluten
  • měkkýši
  • angrešt
  • jahody
  • jablka
  • mák
  • mouka
  • sýry
  • citrusové plody
Potravinová alergie patří do témat
  • John Smitha953 08.02.2017 16:42:43

    I am not sure where you are getting your info, but great topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more. Thanks for fantastic information I was looking for this info for my mission. daeceagcbgbkeeeg

  • potravinová alergie Hynek 18.07.2012 01:49:18

    Dělí se to ještě jinak:
    http://www.jen-jedno-zdravi.cz/potravinova-alergie


Adresář

Diskuze na téma Alergie

  • Helenka 01.10.2017 21:10 Alergie

    Zkoušeli jste si kosmetiku a čistící prostředky namíchat sami doma?

  • Meganie45 01.10.2017 20:10 Alergie

    Dotaz na ženy alergické na různé složky v kosmetice, používáte herbalon.cz? Navrhla mi ho slečna v…

  • Carroti 30.09.2017 22:09 Alergie

    obvykle temi prirodnimi, co je pouzivam nemá s laergii problem, ted se snazim zamerit na prirodni…

  • Pavla 19.09.2017 19:09 Alergie

    Allergodil taky používám a mě ho teda doporučila doktorka. Jinak bych o něm ani nevěděla...

  • EddieE 14.09.2017 19:09 Alergie

    čím nahrazujete hygienické přípravky, když vám vyvolávají alergickou reakci? nebo je možné, že si…

Píšeme jinde
  • Vegetariánský tatarák krok za krokem

    Vegetariánský tatarák krok za krokem

    Tatarák na křupavé topince nebo čerstvé bagetce, kdo by odolal? Pokud hledáte variantu, která se chuťově podobá té masové, zkuste tento recept. Tatarák z avokáda je pikantní, chuťově výrazný a zachutná i těm, kteří nad vegetariánskými pokrmy ohrnují nos.

  • Recept na švestkové čatní krok za krokem

    Recept na švestkové čatní krok za krokem

    Čatní (chutney) je chuťově velmi výrazná omáčka pocházející z indické kuchyně, podává se k masu i zelenině. Základem je vždy ovoce a spousta koření. Tentokrát si ji připravíme ze švestek, jablek, pomerančové šťávy, skořice, chilli a zázvoru.



Zdravě.cz na Facebooku