TÉMA Alergie

Potravinová alergie

Se změnou našich stravovacích zvyklostí se setkáváme s exotičtějšími potravinami a následným nárůstem výskytu a rozšiřování spektra potravinových alergií. V posledních letech narůstá počet lidí postižených potravinovou alergií a navíc se objevují i nové alergeny.

Mnoho reakcí na potraviny není vyvoláno pravou alergickou reakcí. V těchto případech jde o pseudoalergii (reakce pouze jako alergie vypadá – vyrážky, otoky, zvracení, nevolnost, průjmy). Pravá potravinová alergie může přijít krátce po požití určitého jídla nebo i s časovým odstupem několika hodin. Příznaky jsou velice pestré.

Častější než reakce zažívacího traktu:

  • bolesti břicha
  • průjem
  • zvracení

jsou kožní reakce:

  • otoky
  • ekzémy
  • svědění
  • kopřivka

Mohou reagovat i dýchací cesty:

  • rýma
  • astma

Nejdramatičtější průběh má celková šoková anafylaktická reakce, která může ohrozit život. Pokud se objeví potíže ihned po pozření potraviny, pak je diagnóza poměrně snadná. Objeví-li se potíže až za několik hodin, je poměrně obtížné prokázat spojení s konkrétní potravinou.

Příčina alergie

Alergie je vlastně porucha imunity, kdy normálně neškodné látky fungují negativně a to jako alergeny a jsou napadány imunologickou obranou organismu. Vlastní alergická reakce spočívá v tom, že imunitní systém reaguje tvorbou protilátek.

Začínající reakce může vypadat tak, že se začnete dusit, otečete a slzí vám oči. Kritický stav je, pokud se uzavře dýchací trubice. Pak může dojít snadno i k udušení. Proto nepodceňujte rady lékaře a nové potraviny do jídelníčku přidávejte postupně tak, abyste případně věděli, na kterou z nich právě proděláváte bouřlivou reakci.

Úplná a podrobná anamnéza je důležitá při pátrání po potravinách, které vyžadují specifické testování. Ze strany pacienta je důležité zaznamenávání souvislostí mezi konzumací potravin a vznikem příznaků.

Vyšetření na přítomnost potravinové alergie se provádí pomocí potravinově specifických protilátek. Pokud máte jakýkoli pocit nejistoty nebo alergika v rodině, objednejte se na alergologii. Alergie jsou bohužel dědičné.

Největší potravinové alergeny

  • celer
  • rajčata
  • mušle
  • ořechy (arašídy, vlašské ořechy)
  • mléko
  • lupina
  • vejce
  • sója
  • sezamové semínko
  • ryby
  • obiloviny obsahující gluten
  • měkkýši
  • angrešt
  • jahody
  • jablka
  • mák
  • mouka
  • sýry
  • citrusové plody
Potravinová alergie patří do témat
  • John Smitha953 08.02.2017 16:42:43

    I am not sure where you are getting your info, but great topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more. Thanks for fantastic information I was looking for this info for my mission. daeceagcbgbkeeeg

  • potravinová alergie Hynek 18.07.2012 01:49:18

    Dělí se to ještě jinak:
    http://www.jen-jedno-zdravi.cz/potravinova-alergie


Adresář

Diskuze na téma Alergie

  • Helenka 01.10.2017 21:10 Alergie

    Zkoušeli jste si kosmetiku a čistící prostředky namíchat sami doma?

  • Meganie45 01.10.2017 20:10 Alergie

    Dotaz na ženy alergické na různé složky v kosmetice, používáte herbalon.cz? Navrhla mi ho slečna v…

  • Carroti 30.09.2017 22:09 Alergie

    obvykle temi prirodnimi, co je pouzivam nemá s laergii problem, ted se snazim zamerit na prirodni…

  • Pavla 19.09.2017 19:09 Alergie

    Allergodil taky používám a mě ho teda doporučila doktorka. Jinak bych o něm ani nevěděla...

  • EddieE 14.09.2017 19:09 Alergie

    čím nahrazujete hygienické přípravky, když vám vyvolávají alergickou reakci? nebo je možné, že si…

Píšeme jinde


Zdravě.cz na Facebooku