TÉMA Alergie

Světový týden alergie 2014

Světová alergologická organizace každý rok vyhlašuje jeden týden v roce Týdnem alergie. Je to proto, aby upozornila celou společnost na aktuální problematiku a také na problémy, které mohou alergie jednotlivcům, ale potažmo i celé společnosti, způsobovat.

Týden alergie - téma pro rok 2014

Pro rok 2014 byla hlavním tématem zvolena anafylaxe. Připomeneme si ji v týdnu od 7. do 13. dubna 2014. Anafylaxe je těžký a život ohrožující stav alergické reakce. Bývá též označován jako anafylaktický šok. V první řadě sem patří reakce po bodnutí hmyzem. Pro někoho banalita, leč mnohdy mohou nastat neúměrně velké příznaky - velký otok, kopřivka po celém těle, dušnost, křeče. V České republice bývá každoročně z tohoto důvodu hospitalizováno až 2000 lidí.

Anafylaxe

Je to stav, který je často nepředvídatelný a velice rychlý, a tím také velice nebezpečný. Může vzniknout i u jedince, který dosud žádné příznaky alergie nepociťoval, proto je tento stav ještě víc nebezpečnější a zákeřnější. Častější anafylaxe než při bodnutí hmyzem však bývá díky potravinové alergii.

Potravinová alergie

Potravinová alergie je imunologicky zprostředkovaná nežádoucí reakce organismu na potravinu. Vyskytuje se u 3 - 5 % dospělých a 6 - 8 % dětí.

Nejčastější příčiny potravinové anafylaxe

Potravinovou anafylaxi u dětí způsobuje nejčastěji mléko, mléčné výrobky, arašídy, ořechy, vejce, seznam, ryby, mořské plody. U dospělých mluvíme zejména o potravinách jako jsou arašídy, jiné ořechy, ryby, mořské plody, ovoce, zelenina, luštěniny a mák.

Vyhláška o označování potravin

Vyhláška č. 113/2005 Sb, ve znění novely č. 117/2011 Sb., o způsobu označování potravin a tabákových výrobků, zajišťuje povinnost zveřejnit přítomnosti rizikových alergenů v potravinářských výrobcích na jejich obalu. Jedná se o obiloviny obsahující lepek, korýše, měkkýše, ryby, vejce, arašídy, sóju, mléko, madle, ořechy, celer, hořčice, seznam, vlčí bob, oxid siřičitý a siřičitany. Na dodržování tohoto nařízení dohlíží v České republice Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

Foto: Sxc.hu

Světový týden alergie 2014 patří do témat
  • Nové efektivnější vyšetření na alergii Milada Malá 12.04.2014 10:43:56

    Na klinice CMC prý mají novou metodu vyšetření na alergie:
    http://www.cmcpraha.cz/cs-CZ/novinky/imunnocap-isac


Adresář

Diskuze na téma Alergie

  • Helenka 01.10.2017 21:10 Alergie

    Zkoušeli jste si kosmetiku a čistící prostředky namíchat sami doma?

  • Meganie45 01.10.2017 20:10 Alergie

    Dotaz na ženy alergické na různé složky v kosmetice, používáte herbalon.cz? Navrhla mi ho slečna v…

  • Carroti 30.09.2017 22:09 Alergie

    obvykle temi prirodnimi, co je pouzivam nemá s laergii problem, ted se snazim zamerit na prirodni…

  • Pavla 19.09.2017 19:09 Alergie

    Allergodil taky používám a mě ho teda doporučila doktorka. Jinak bych o něm ani nevěděla...

  • EddieE 14.09.2017 19:09 Alergie

    čím nahrazujete hygienické přípravky, když vám vyvolávají alergickou reakci? nebo je možné, že si…

Píšeme jinde
  • Vegetariánský tatarák krok za krokem

    Vegetariánský tatarák krok za krokem

    Tatarák na křupavé topince nebo čerstvé bagetce, kdo by odolal? Pokud hledáte variantu, která se chuťově podobá té masové, zkuste tento recept. Tatarák z avokáda je pikantní, chuťově výrazný a zachutná i těm, kteří nad vegetariánskými pokrmy ohrnují nos.

  • Recept na švestkové čatní krok za krokem

    Recept na švestkové čatní krok za krokem

    Čatní (chutney) je chuťově velmi výrazná omáčka pocházející z indické kuchyně, podává se k masu i zelenině. Základem je vždy ovoce a spousta koření. Tentokrát si ji připravíme ze švestek, jablek, pomerančové šťávy, skořice, chilli a zázvoru.



Zdravě.cz na Facebooku